woensdag 30 juli 2014

Good drinks: komkommer-munt-sap

 
Een van mijn favoriete blogs is de blog I love Health. Niet omdat ik zo'n onwijs healthy person ben (al denkt men dat wel eens met mijn sportritme), maar vooral omdat de recepten zo heerlijk zijn! Omdat ik dit weekend op vakantie ga ben ik mijn koelkast wat aan het opschonen en wat vond ik daar? Een komkommer, een citroen en wat muntblaadjes! Het is warm, dus een verfrissend sapje gaat er altijd wel in, perfecte ingredienten dus!
 

Wat heb je nodig?

 
  • Halve komkommer
  • Sap van circa 1 citroen
  • Handje verse munt blaadjes
  • 1 liter water

  • Bereiding komkommer munt drink


    Was de komkommer goed en snijd hem in blokjes, pers de citroen uit. Pluk de muntblaadjes van de steeltjes. Mix alles in de blender tot een glad geheel. Even in de koelkast, zodat het lekker koel is en voilá: een verfrissend drankje! Je kunt natuurlijk ook in plaats van water ijsblokjes gebruiken, zodat het sneller koel is.

    
     
     

    dinsdag 29 juli 2014

    Good food: lemonpie

     
    Inmiddels zijn jullie er al een beetje aan gewend, ik houd van makkelijk en lekker. Deze limoentaart van de Allerhande staat ook in een handomdraai op tafel!
     
    Hoe daaaaan?
     
    Men neme:
     
    • 250 gram bloem
    • 200 gram koude boter
    • 150 gram poedersuiker
    • 5 eieren
    • 3 schoongeboende limoenen
     
    Maak van de bloem, 125 gram boter, 100 gram poedersuiker en 1 ei het deeg. Verpak de deegbol in vershoudfolie en laat het 15 minuten rusten in de koelkast.
     
    Ondertussen kun je de oven voorverwarmen op 200 graden. Verdeel het zachte deeg vervolgens gelijkmatig over de bakvorm en maak een opstaand randje. Je kunt hem vullen met blindbakvulling zodat hij goed plat blijft, maar ik doe het vaak zonder en dat werkt ook prima!
     
     
    Rasp de schil van de limoenen en pers de limoenen uit. Smelt de overige 75 gram van de boter. Klop de 4 eieren los met 50 gram van de poedersuiker en de  gesmolten boter. Klop vervolgens het limoensap en de rasp er doorheen. Haal de taartbodem uit de oven en schenk het limoenmengsel erover heen. Bak de taart in 30 minuten gaar.
     
     

    donderdag 24 juli 2014

    Zo stil.

    Zo stil.

    Het was een warme en heftige week. Vorige week donderdag kwamen 193 Nederlanders om bij de vliegtuigramp in Oekraïne. Nederland is geschokt en in diepe rouw. Ondanks dat het leven door gaat, we gewoon naar ons werk gaan, met onze kinderen naar een attractiepark, op vakantie of naar het strand, wij Nederlanders zijn geraakt, diep in ons hart. Dit is voelbaar, overal, op het moment van schrijven zit in de metro, het is stil, zo stil. Ik hoor slechts de stem door de speaker die de haltes aankondigt, de piepjes wanneer de deuren open en dicht gaan en het geritsel van de krant.

    De speech van Timmermans maakte een verpletterende indruk, niet alleen nationaal, maar ook internationaal werd zijn speech geprezen en gedeeld. De minuten stilte die woensdag volgden waren ontroerend. Terwijl wij als collega's stil stonden bij de ramp naast het gemeentehuis in Leidschendam met de vlag halfstok, werd de lastpost gespeeld in Eindhoven en kwamen de eerste slachtoffers 'thuis'. De beelden die op tv werden getoond waren indrukwekkend, de rouwstoet, mensen die naast het zwembad staan, de stille tochten. 's Avonds woonde ik de herdenking bij de Parade in Utrecht bij. Een rondreizend theaterfestival vol vertier, maar om 20 uur even niet, toen was het stil. Na een inleiding klonken de klanken van Schubert uit de piano en luisterden we 5 minuten lang, geen woorden, slechts gedachten.

    Prachtig, het gevoel van wij, een soms zo verdeeld land, nu toch een eenheid, al is het misschien maar voor even. Het raakt ons allen, zo ver weg, maar toch zo dichtbij. Het raakt me.

    dinsdag 22 juli 2014

    Good food: Italian buffet!

    Italian buffet

     
    Het mooie weer, we kunnen er geen genoeg van krijgen. Vaak heb je wanneer het 30 graden is geen zin om de hele dag in je keuken door te brengen en staat een bord warm eten je misschien een beetje tegen (behalve als het van de barbecue komt en geserveerd wordt met verfrissende salades en fruit natuurlijk.) Afgelopen zondag gaf ik met een vriendinnetje een etentje voor onze ouders, het KNMI zette zo'n 25 graden op de weersvoorspelling, heerlijk als je buiten bent, maar het klonk niet aanlokkelijk om in een van onze appartementen op 3 hoog te gaan zitten. Tijd om te verkassen naar het immer pittoreske Fijnaart dus!
     

    Wat staat er op het menu?

     
    We kozen onder andere voor verse olijven en home made smeerkaas met zoete pepers en ui van onze Griekse vriend op de markt. Daarnaast brusschetta met tomaat en knoflook, foccacia's, een salade van groene asperges met artisjok en mozzarella, dadels gevuld met geitenkaas omhuld met spek, gnocchi met platte peterselie, mozarella tomaat-sticks met basilicum, zalm en kabeljauw gekruid met dille en citroen van de BBQ en als afsluiter nog verse maiskolven van de grill.
     

    Benieuwd naar de recepten? Check ze hierrr!

     
    Asperges met artisjokken en mozarella

      

    Salade van groene asperges en artisjokken met een topping van mozarella.

     

    Wat heb je nodig?

     
    • 500 gram groene asperges
    • 200 gram artisjokken uit blik (ik had van bertolli, met kruiden)
    • 1 bol mozarella (buffel)
    • Bosje basilicum
    • 3 eetlepels extra vergine olijfolie
    • 1 theelepel citroensap
    • peper en zout

     

    Hoe bereid je het?

    Snijd het onderste houtachtige gedeelte van de asperges af en kook ze in ruim kokend water met zout in circa 8 minuten beetgaar. Schep ze voorzichtig uit het kookvocht en leg ze even in koud water. Laat ze uitlekken en leg ze op een grote platte schaal. Snijd de artisjokken in vieren en verdeel ze over de asperges. Snijd of pluk de mozzarella in stukjes en verdeel dit over de asperges en artisjokken. Snijd de basilicum in reepjes en vermeng deze met de olie, het citroensap, zout en peper. Giet dit over de salade en serveer direct.
     
    Bruschetta's

    Bruschetta's met tomaat en basilicum.

     

    Wat heb je nodig?

     
    • Stokbrood
    • olijfolie
    • peper en zout
    • 4 tomaten
    • basilicum
    • teentje knoflook

     

    Hoe bereid je het?

     
    Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster het stokbrood in zo'n 5 minuutjes goudbruin. Snijd het stokbrood en besprenkel de stukjes brood met olijfolie. Snijd de tomaten in kleine blokjes, pers de knoflook uit, hak de basilicum fijn en meng dit samen met wat zout en peper door elkaar. Laat even intrekken tot het brood geroosterd is. Zodra het brood geroosterd is kun je het beleggen met het tomatenmengsel.
     
     
    Gnocchi's met peterselieboter
     

    Gnocchi met peterselieboter

     

    Wat heb je nodig?

     
    • 500 gram gnocchi
    • 6 el boter
    • bosje platte peterselie
    • 1 teen knoflook

     

    Hoe bereid je het?

     
    Zet een geruime pan water met wat zout op het vuur. Hak de peterselie en de knoflook fijn. Kook de gnocchi in ca. 3 minuten gaar, zorg dat het niet te lang doorkookt, dan worden ze taai! Giet de gnocchi af, verhit de boter in een braadpan. Bak de gnocchi in de boter goudbruin en strooi de knoflook en peterselie hier overheen. Verhit voor ongeveer 6 minuten.
     
     
     
     
     
     

    vrijdag 18 juli 2014

    Good food: sweet patato-salad

    Sweet patato salad en France
    Hot town, summer in the city! De Rotterdamse stadsparken roken op deze zwoele zomeravonden volop. Er wordt op grote schaal gebarbequed, gezinnen en vriendengroepen verhuizen hun hele inboedel naar het Vroesenpark of de Kralingsche Plas en de lekkerste gerechten komen op tafel (of in dit geval, het picknickkleed).
     
    Naast vlees of vis kan een geslaagde BBQ niet zonder stokbrood en smeersels, maar een salade doet het ook altijd goed. Je kunt kiezen voor een kant en klare 'kartoffelsalad', maar na 3 happen denk ik vaak, bah, zo lekker is dit niet! Tot ik een eigen variant maakte, beetje geboren vanuit de kliekjes op onze vakantie in Frankrijk (klinkt oneerbiedig, maar zo fijn om over te hebben). Een variant van zoete aardappels met een beetje munt. Delicieux al zeg ik het zelf!
     

    Wat heb je hiervoor nodig?

    - 1 kilo zoete aardappel
    - scheutje olijfolie
    - 2 tenen knoflook
    - verse munt (ongeveer 15 gram)
    - 100 ml Griekse Yoghurt
    - 50 ml mayonaise
    - beetje chilipoeder
    - peper en zout
     

    Hoe bereid je het?

     
    Verwarm de oven voor op 230 graden. Schil de zoete aardappels en snijd ze in blokjes. Schep de blokjes in een kom om met de olijfolie en wat zout. Leg ze vervolgens op een ingevette bakplaat met wat zout en doe ze minimaal 20 minuten in de oven.
     
    Ondertusen maak je de dressing klaar: hiervoor roer je de mayonaise, yoghurt, de munt (fijngehakt, chilipeper door elkaar. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met peper en eventueel wat zout.
     
    Laat de aardappels afkoelen en mix vervolgens alles door elkaar!
     

    maandag 14 juli 2014

    Good food: Penne met rozemarijn uit eigen tuin (en nog veel meer...)

    Alle credits voor Jasper
    In Huize Fristi weten ze wat lekker is, Huize Fristi? Yes, dat is het studentenhuis van mijn broers. Waar de oudste van de twee de keuken beheerst. Deze recepten gingen uiteraard in het hoofd mee naar Frankrijk, waar we de afgelopen week met zijn twaalven hebben genoten in Vazerac. Koken voor zo'n grote groep bleek voor ons geen probleem, er waren heel wat keukenprinsen en prinsessen aanwezig. Zelfs toen er gevraagd werd om een simpele pasta, rolde er een culinair hoogstandje uit. Simpel is het, oui en ook simpelweg delicieux!


    Wat heb je nodig voor 4 personen?

    • 320 g penne
    • 70 g chorizo
    • schepje sambal (of een rode peper)
    • 2 takjes verse rozemarijn
    • olijfolie
    • 4 tenen knoflook
    • 1 groot ei
    • ½ citroen
    • 2 volle eetlepels magere yoghurt
    • 40 gram manchegokaas fijngeraspt


    Hoe bereid je het?

    Begin met het water aan de kook te brengen en  laat de penne koken terwijl je de rest bereid.

    Snijd de chorizo in plakjes, haal de naaltjes van de rozemarijntakjes af en hak deze fijn. Doe alles met een scheutje olijfolie in de koekenpas en fruit dit samen  met de geperste knoflook en de sambal aan tot alles goudbruin is.

    Vervolgens klop je het ei, de citroensap, de yoghurt en de fijngeraspte manchegokaas in een kommetje door elkaar. Giet de pasta af en houd een kopje kookvocht apart. Hussel de penne in de pan met het romige chorizomengelse door elkaar en haal de pan van het vuur. Maak de pasta eventueel aan met een scheutje van het apart gehouden vocht en breng op smaak met zout en peper.

    Garneer met een takje rozemarijn en nog wat geraspte kaas. Et voilá!