dinsdag 1 april 2014

Good food; Havermoutkoekjes



Koekjes, ik houd er van! Koekjes zijn niet per definitie slecht en ongezond, dit recept komt van de blog I love Health. Dat móet wel gezond zijn toch? Healthy or not, I don't care, deze cookies zijn gewoon, nee BUITENGEWOON lekker. Maak er je eigen variant van, dat deed ik ook.... Hieronder vind je de ingrediënten voor mijn variant, maar je kunt ook rozijnen, gedroogde abrikozen, chocobits, dadels of iets anders er doorheen mengen:

Wat heb je nodig?


  • 100 gram havermoutvlokken
  • 2 rijpe bananen
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels kokosrasp
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 2 eetlepels chocolade vlokken
  • snufje kaneel


Hoe bereid je het?


Verwarm de oven op 180 graden voor.

Bekleed de bakplaat met bakpapier.

Prak de bananen met een vork, zodat het een smeuïg geheel wordt, meng vervolgens de havermoutvlokken er door. Lepel ook de kokosrasp de honing, het amandelschaafsel en het kaneel erdoorheen. Als het goed is heb je nu een soort deeg.

Maak hier bolletjes van, je kunt dit gewoon doen met je handen, simpel, net of je gehaktballetjes draait. Leg deze op de bakplaat en druk ze aan zodat je platte schijfjes krijgt.

Easypeasy is het niet? Zo nu alleen nog een minuutje of 20 in de oven. Laat ze afkoelen en controleer of ook de onderkant goed gebakken is. Zo niet, dan kun je ze best omdraaien en ze nog een minuut of 10 de oven in stoppen. 

And now? Okey only one thing left:





Good things: Meisjesdromen komen uit!

Sommige meisjes dromen er van dolfijnentrainster te worden, zien zich later als topmodel of willen de verpleging in. Zoals ieder jongetje profvoetballer wil worden, militair of brandweerman. Ik niet, ik schreef in ieder vriendenboekje dat ik schrijfster wilde worden. Dit wisselde nog wel eens met juffrouw of dierenarts, maar schrijven deed ik graag, dus ja schrijfster, dat moest het worden. Toen ik net mijn eerste volzinnen op papier kon zetten schreef ik een boek, althans dat was het in mijn beleving. Mama maakte van mijn schrijfsel een echt boekwerkje en ik tekende de kaft. Het ging over twee kaboutertjes in een bos en daar was natuurlijk ook een gemene heks aanwezig. De precieze inhoud moet ik je schuldig blijven en of ik het afgeschreven heb ook... Wie weet ligt het nog ergens bij mijn ouders te verstoffen in een doos.




En nu komt mijn meisjesdroom een beetje uit, ik schrijf niet meer alleen voor mezelf, maar nu ook openbaar. Ja, ik heb natuurlijk al mijn eigen blog, maar ik mag jullie mededelen dat ik vanaf morgen ook een van de sportieve bloggers ben van Rotterdam Festivals. Samen met sportbloggers Dennis en Jan houd ik onze medeRotterdammers en Rotterdamfestival-lovers op de hoogte van de sportieve evenementen die de stad rijk is.

Morgen kunnen jullie mijn eerste blog lezen over mijn ervaringen met de 10 KM loop bij de ABN AMRO Marathon Rotterdam en de Ladiesrun Rotterdam en mijn voorbereidingen.Vandaag, ja vandaag ben ik al geïntroduceerd en hóe! Als fashionista in hippe running outfits die niet vies is van een beetje zweten ;).  The road is my runway, hell yeah! Lees het artikel hier en houdt de site van Rotterdam Festivals in de gaten voor alle info over hardloopevenementen in Rotterdam en alle andere events die Rotterdam rijk is.

I'll keep you posted!

Rotterdam Festivals: Sportbloggers van start!



dinsdag 25 maart 2014

Good food: Champion-preitaartje

 
Alleen eten, ik doe het zelf nooit zo vaak, a. ik vind het ongezellig en b. ik maak altijd teveel! Dit hartige taartje kwam als tip voorbij op mijn kookkalender en is perfect voor 1 persoon en ook nog eens heel erg gemakkelijk!
 

Wat heb je nodig?

- 3 plakjes bladerdeeg
- 1 ei
- half bakje champignons
- halve prei
- paar takjes rozemarijn
- geraspte kaas
- 1/2 theelepel mosterd
- boter om in te vetten
 

Hoe bereid je het?

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een kleine ovenschaal in met boter. Bedek de bodem met de plakjes bladerdeeg.
Splits het ei. Het eiwit meng je met de fijngehakte rozemarijn, peper en zout, de kaas en de mosterd.
Snijd de champignons, de prei in stukjes. Vul de ovenschaal met de mix van prei en champignons en giet het eiwit erover heen. Vouw het bladerdeeg dicht en bestrijk dit met het eigeel dat je nog over hebt.
 
Bak de hartige taart in 20 minuten gaar op 200 graden.
 
Voordeel: je kunt dit recept varieren met tal van andere groenten. Bijvoorbeeld met brocolli, of vervang de kaas door feta en combineer het met tomaat en paprika.
 
 
 
 

maandag 24 maart 2014

Good food: Homemade mueslibars



Laatst vond ik een recept voor 'gezonde repen', het klonk goed, dus ik sloeg quinoavlokken,chiazaad en havervlokken in. Helaas waren deze healthy bars niet weg te hakken en zat ik met een overschot aan quinoavlokken en havervlokken. Ik heb het geprobeerd als ontbijt, maar dat blijkt toch niet echt mijn ding. Geef mij maar mijn vertrouwde boterham (met nieuwe verslaving: geroosterd en dan besmeerd met roomkaas, met een topping van suiker en kaneel, is heerlijk, probeer het eens!). Maar goed ik moest dus op zoek naar een nieuw recept om te voorkomen dat deze tamelijk dure ingrediënten zo de prullenbak in verdwijnen. Op de blog Little flow, kwam ik dit recept tegen, ik heb het wat aangepast naar eigen smaak. En ja, deze repen zijn heerlijk!

Wat heb je nodig?

  • een rijpe banaan
  • 15 gram havervlokken 
  • 15 gram quinoavlokken
  • kaneelpoeder
  • kokosrasp
  • eetlepel honing
  • rozijnen
  • gedroogde abrikozen (of andere vruchten)

In plaats van de haver/quinoavlokken kun je ook muesli gebruiken, en ook de vruchten zijn te vervangen door andere gedroogde vruchten als dadels, gedroogde pruimen of vijgen.

Hoe bereid je het?


Verwarm de over voor op 180 graden. Prak de banaan, meng dit met de havervlokken, quinoavlokken, het kaneelpoeder en de kokosrasp tot een smeuiig geheel. Dit kun je in een keukenmachine doen, maar met de hand gaat best.

Meng vervolgens de honing, de rozijnen en gedroogde abrikozen er doorheen.

Doe het geheel in een lage ovenschaal en strijk het glad en bak in 30 minuten gaar. Bij mij was de onderkant nog niet helemaal gaar, dus heb de plak eerst in repen gesneden en de repen omgekeerd nog 10 minuten op het rooster gebakken.

vrijdag 21 maart 2014

Good sports: Off day

Friday Runningday, dat beloofde ik vorige week, dus ook vandaag kon ik niet achterblijven. Ondanks dat ik gesloopt was na een drukke week met weinig slaap en een gek ritme, trok ik mijn hardlooppekske aan en stapte ik de deur uit. Na alle regen was de zon weer gaan schijnen, dus niks weerhield me van een mooi looprondje, althans dat dacht ik... Soms heb je van die dagen, dan kun je het proberen, maar dan is het gewoon niet echt jouw running day. Vandaag had ik zo'n dag, het wilde niet, maar dan ook gewoon echt niet. Na 500 meter sprong er al een of andere zwerver voor mijn neus, zwaaiend met zijn armen, ik besloot hem te negeren en er met een boog omheen te rennen, na 800 meter ging mijn veter los (ik had er toch echt een dubbele knoop ingedaan, toch?!), de harde wind op de Maasboulevard en de Willemsbrug putte me uit, ter hoogte van de Maastoren zag ik het gewoon niet meer zitten en begon met wandelen, ik had gewoon ECHT geen zin meer en mijn motivatie had ik ergens onderweg verloren, misschien wel van de brug gewaaird, ik weet het niet. HELP wat nu?! 

Halverwege de Erasmusbrug haalden steeds meer hardlopers me in. Oké dan toch maar weer proberen, het ziet er ook zo suf uit om in je hardloopoutfitje te gaan wandelen, hoi motivatie, fijn dat je weer terug bent! Ik pakte het rennen weer op, jeeeej wind mee. Zooo, hallo Oostplein, ja ik vind het wel weer genoeg, ik heb mijn best gedaan, wandel nog even uit. After all toch nog 4,2 KM rennend volbracht, en 1,3 KM wandelend, best aardig voor een off day.

Verklaring? Hmmmm ik kan wel wat bedenken: Slecht en ongezond geleefd deze week. Ik mag dan al wel 11 dagen geen alcohol meer drinken, maar met die overheerlijke hamburgers, kilo's paaseieren en stroopwafels, werpt dat nog niet zijn vruchten af. "Exhausted" zo voelde ik me al toen ik thuis kwam van mijn werk vandaag. Toch dat rondje willen doen in de hoop dat je er energie van krijgt, maar ik voelde me alsof ik was leeggezogen door een dementor uit Harry P.

Soms is rust de beste training en moet je accepteren dat het gewoon een keer niet wil, rust eerst uit voor je resultaten kunt boeken. Er is hoop, we hebben nog genoeg andere dagen tot 13 april.

En dan nog dit, deze Amerikaanse vrouw maakt selfies met lekkere mannen tijdens de Marathon, hoe cool is dat! Misschien een ideetje voor als ik de 10 KM bij de ABN AMRO Marathon Rotterdam toch te lang vind duren... Check meer foto's op Froot!





zondag 16 maart 2014

Good food: Verjaardagstijd, taartentijd!


Vandaag is mijn lieve papa 56 jaar geworden, er zijn weer wat grijze haren bijgekomen, maar jong van geest blijft hij altijd, tijd voor een feestje dus! Wat is dan beter het de zaterdagavond te vieren en om 12 uur met zijn allen te proosten? Bovendien, je houdt nog eens wat taart over voor je visite die op je verjaardag zelf komt.

Ik was vrijdag al naar Brabant gegaan zodat ik zaterdag de gehele dag de tijd had een beetje aan te rommelen in de keuken. Wat is het heerlijk als je ouders een grote keuken hebben met alle ruimte en de fijnste apparatuur. Er zouden zo’n 25 man komen, dus met 3 verschillende taarten kon ik goed uit de voeten.

Ik koos voor een ‘altijd-goed-appeltaart’, een kleurrijke monchou taart en de opperhollandse stroopwafeltaart. Vooral de monchoutaart was geliefd en deze was dan ook binnen no-time op.  

Nieuwsgierig geworden? Hieronder vind je de drie recepten.

Monchoutaart met bastognebodem.



Wat heb je nodig?

  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram roomboter
  • 500 ml slagrom
  • 400 gram MonChou (verpakt per 100 gram, tip: gebruik niet de smeerbare, die is niet stevig genoeg)
  • 1 pak bastognekoeken
  • Doosje aardbeien
  • Paaseieren of andere chocolade om te garneren
  • Springvorm


Hoe bereid je het?

Zorg dat de MonChou op kamertemperatuur is. Vet je springvorm in met boter of olie.

Verkruimel de bastognekoeken. Ik deed dit, of beter, liet dit mijn vader doen op een grote snijplank met een deegroller. Smelt vervolgens de boter in een pannetje en roer dit door de verkruimelde bastognekoeken heen. Bedek hiermee de bodem van de springvorm en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel of gewoon met je handen. Zet de springvorm in de koelkast zodat de bodem goed hard en stevig wordt.

Snijd de MonChou in kleine blokjes en klop het vervolgens met de suiker tot een luchtig mengsel. In een andere kom klop je de slagroom, zonder suiker dit keer, niet geheel stijf. Roer vervolgens de slagroom door het mengsel van MonChou en suiker. Laat de taart minimaal 2 uur opstijven. Hoe langer hoe beter!

Als de taart is opgesteven kun je hem gaan garneren. Ik koos er voor aardbeien af te wisselen met een half paasei en vulde het midden met kersenvlaaivulling. Gebruik je creativiteit!


De altijd goed Appeltaart



Wat heb je nodig?

  • 200 gram boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 400 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1,5 kilogram goudreinetten
  • 2 eieren
  • Zakje vanillesuiker
  • Snufje zout
  • Handjevol rozijnen
  • 75 gram kristalsuiker
  • 3 theelepels kaneel
  • Wat paneermeel
  • Beetje bloem

Hoe bereid je het?

Verwarm de oven op 170 graden.

Wel de rozijnen in lauw water. Start vervolgens met het schillen van de appels, en snijd ze in kleine stukjes. Meng de appels met de kaneel, de rozijnen en de kristalsuiker. Zo kan dit lekker intrekken terwijl jij het deeg klaarmaakt.

Doe de suiker, het zelfrijzend bakmeel, de boter, de vanillesuiker,  een ei en een snufje zout in een kom en kneed dit tot een soepel deeg.

Bestuif de springvorm met bloem en bekleed de bodem met ongeveer een derde van het deeg, gebruik ook een derde voor de rand. Het overige deel bewaar je voor de reepjes over de taart.

Bestrooi de bodem met het paneermeel, dit neemt het vocht van de appels op. Vul je springvorm met het mengsel van de appels, kaneel, suiker en rozijnen.

Rol het overige deel van het deeg uit en maak hier stroken van van ongeveer 1 centimeter breed. Verdeel deze als een raster over de taart en werk de rand rondom netjes af.

Splits het ei en klop het eigeel luchtig. Het eiwit heb je niet nodig. Bestrijk de deeg met het eigeel, zodat deze mooi goudbruin wordt.

Zet de taart in het midden van de oven en bak deze in ongeveer 60 minuten gaar.


Oerhollandse Stroopwafeltaart


Het recept voor deze taart komt uit de Taart editie van de Allerhande, de taart zag er op de foto’s zo waanzinnig lekker uit, dat ik hem wel moest uitproberen!


Wat heb je nodig?

  • 35 gram bloem
  • 3 eierdooiers, het eiwit kun je weggooien (of meringue van maken, mmm)
  • 350 ml volle melk
  • 65 gram suiker
  • 16 ministroopwafels
  • 7 grote stroopwafels
  • 40 gram boter
  • Halve liter slagroom
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • Karamelsaus
  • Springvorm
  • Spuitzak

Hoe bereid je het?


Je begint met het bereiden van de bodem. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier. Snijd een kwart van de onderkant van de ministroopwafels af en houd dit apart. Het grote deel vormt straks de rand.


Crunch de overblijfselen van de ministroopwafels met 6  grote stroopwafels fijn (dit kun je gewoon hakken met een mes, of verkruimel het in een keukenmachine). Smelt de boter in een steelpan en meng dit met alle koekkruimels. Dit gaat de bodem vormen, bekleed de bode van de springvorm met dit mengsel. Druk goed aan en plaats de ministroopwafels aan de rand. Zet het minimaal 20 minuten in de koelkast, zodat de bodem goed hard kan worden en kan opstijven.


Ondertussen maak je de banketbakkersroom. Hiervoor klop je eerst de eierdooiers samen met de suiker luchtig. Klop vervolgens de bloem erdoorheen. Let op dat het enigszins vloeibaar blijft en niet een soort van pasta, je moet het namelijk zo mengen met de melk en anders gaat het klonteren.

Breng de melk in een steelpan aan de kook. Als de melk kookt, doe je een klein beetje bij het eimengsel en klop je dit door elkaar. Giet dit vervolgens weer terug bij de rest van de melk in de steelpan en breng dit al roerend aan de kook. Laat het 3 minuten doorkoken en als het goed is krijg je nu een stevige lichtgele room. Doe de room in en platte schaal en laat het afkoelen.

Zodra de bodem opgesteven is en de banketbakkersroom is afgekoeld verdeel je 5 eetlepels van de room over de bodem. Zet weer terug in de koelkast.

Nu begin je met  de slagroom, klop deze stijf met de vanillesuiker. Vul de spuitzak met de helft van de slagroom en leg dit in de koelkast, dit heb je pas weer voor het bereiden nodig om te garneren.
De andere helft van de slagroom spatel je door de banketbakkersoom heen. Schep het mengsel in de bakvorm en verdeel het gelijkmatig.


Snijd een stroopwafel in reepjes en verdeel dit ter decoratie over de taart. Verdeel vervolgens de karamelsaus over de taart. Als finishing touch spuit je vlakvoor het serveren met de spuitzak toefjes slagroom langs de rand van de taart.

vrijdag 14 maart 2014

Good sports: 6,5 KM, the max?



Oké toegegeven, mijn running-schema is alles behalve optimaal. Of zeg maar... het bestaat eigenlijk gewoon niet! Met 3x in de week hockey kom ik niet echt meer toe aan hardlopen als ik er ook nog een sociaal leven op wil na houden en mijn knieën niet wil overbelasten. Ik blijf al 2 weken steken op 6,5 KM en dat irriteert me mateloos, het lijkt wel of mijn lichaam niet meer kilometers wil maken. Mijn benen zeggen, ho stop, ik wil niet meer, met geen mogelijkheid krijg ik ze verder. Maar over een maand is het al zover; de ABN AMRO Marathon Rotterdam en dan zal ik toch echt die 10 KM moeten lopen in een het liefst zo fatsoenlijk mogelijke tijd!

En dan nog dit, stay positive, ondanks dat het niet helemaal superlekker liep. Ik heb toch maar weer 6,5 KM op mijn runkeeper-teller gezet en in een behoorlijk schappelijke tijd. Het was lekker weer en daar heb ik van genoten, dat moet ik dan ook weer niet vergeten.Dus vanaf deze week Friday Running Day, of het nu regent of de zon schijnt, of ik nu moe ben van de werkweek of niet.... De lunches moeten maar even wijken, ik ga tijd maken. Let's go for it!