zaterdag 26 april 2014

Good food: banana pancakes


Wat is een betere manier om je Koningsdag te beginnen dan met een heerlijke run in de stralende zon op de prachtige Maasboulevard? Nou.... door voor die run te starten met een gezond en waanzinnig lekker ontbijt! Vandaag stonden er Banana Pancakes op het menu. Je weet wel die uit dat heerlijke nummer van Jack Johnson:



Lekker nummertje voor tijdens de bereiding, het is ook binnen no time klaar!

Wat heb je nodig?


- 1 banaan 
- 1 ei
- 1 eetlepel magere kwark
- snufje kaneel
- olijfolie
- evt kokos, lijnzaad of cacaobits

Hoe maak je het?


It's simple: prak de banaan fijn meng het ei er doorheen, vul aan met een snufje kaneel naar smaak en roer tot slot de eetlepel kwark er door heen (je kunt het ook bereiden zonder, maar ik vind het wel een frisse smaak geven).

Verhit de olijfolie in de pan. Maak 3 kleine pannenkoekjes en bak ze goudbruin. Lekker met aardbeien en magere kwark.

Ik voegde er bij een aantal nog wat cacaobits, lijnzaad en kokos toe. Lekker variëren, ik houd er van! 




dinsdag 22 april 2014

Good food: Oosterse Salade

Spring is in the air: so it's salad time! 


Voor deze Goddelijke salade heb je slechts een minuut of 20 nodig en je verrast er vriend (en vijand) mee. Heerlijk als bijgerecht, maar ook prima als hoofdgerecht met een stukje brood ernaast. Helaas pindakaas..... foto's ontbreken dit keer, daarom heb ik deze fijne vriend gevonden om mijn salade te promoten....


Wat heb je nodig?


  • 200 gram beefreepjes (of je snijd gewoon een biefstukje of rosbief à la minute in stukjes)
  •  zak rucolasla
  •  doosje cherrytomaten of tomatenmix (die fijne natuurlijke kleuren, groen, paars, leuk effect)
  •  3 eetlepels sojasaus
  •  2 eetlepels oysteraus
  •  handjevol sesamzaadjes
  •  bosui
  •  courgette
  •  olijfolie
  •  peper en zout


Hoe bereid je het?


Snijd de beef in reepjes (voor het geval je niet zo lui was de voorgesneden te hebben gekocht). Marineer dit in de sojasaus en de sesamzaadjes. Snijd je bosui fijn en strooi dit over de biefstuk, evenals wat peper en zout.Snijd ondertussen de courgette in plakjes en bestrijk deze met olijfolie. Verwarm je grillpan of contactgrill voor en grill je courgettes tot ze van die prachtige grillstrepen hebben. Verhit wat olie in een pan en bak je beefreepjes aan, medium, raw, doorbakken, wat jij lekker vindt. 

Doe vervolgens de sla in een kom, snijd de tomaten in partjes. Als de beefreepjes en courgette klaar zijn, mix je het geheel door elkaar en breng op smaak met je oystersaus en wat olijfolie.


p.s. Tim bedankt! Beter goed gejat, dan slecht bedacht ;)


maandag 21 april 2014

Good food: Soep van zoete aardappel en pompoen met een Marokkaans tintje


En dan houd je nog twee zoete aardappels, een halve flespompen en een stukje winterwortel over.....


Wat is er dan beter dan er een soepje van maken? Even iets luchtigs na een weekend vol paaseieren, bbq en een heuse Sweet Easter met je hockeyteam.

Wat heb je nodig?


- een halve flespompoen
- twee zoete aardappels
- een derde winterwortel
- een ui
- een teentje knoflook
- een bouillonblokje
- een theelepel rash el hanout
- een halve theelepel kaneel
- een halve theelepel gemalen komijn
- blokje van een centimeter gember

Ongeveer dezelfde basics als je tajine gerecht dus! Je kunt variëren met gember, paprikapoeder of cayennepeper, wat room, meer knoflook, wat platte peterselie, sesamzaadjes, doe er in wat je lekker vindt!

Hoe maak je het?


Snijd de pompoen, aardappels en wortel in blokjes, hak het uitje en de knoflook. Verhit wat olijfolie in een pan en braad het even aan. Doe een klein laagje water in de pan (om het aanbranden te voorkomen en stoof het in een minuutje of 20 gaar. 

Vervolgens voeg je het bouillonblokje, de kruiden en de gember toe en voeg je er nog een liter water bij. Laat het geheel nog 10 minuten koken en pureer het vervolgens met de staafmixer. Even op smaak brengen met wat peper (zout is waarschijnlijk niet nodig dor de kruiden die je gebruikt hebt).

Et voilá:




vrijdag 18 april 2014

Good food: Zoete aardappelen, pompoen en wortel uit de tajine


Waarschijnlijk ben ik een van de weinigen die de zoete aardappel nog niet ontdekt heeft. Dus ik dacht, laat ik er maar eens wat van maken. Dus ik ging weer zoeken bij mijn maatje Google en kwam bij dit heerlijke recept uit. Makkelijk gerecht voor doordeweeks, het is klaar in minder dan een half uur en toch bijzonder. 

Wat heb je nodig voor 2 personen? 

  • half blok feta
  • twee zoete aardappels
  • een kleine winterworterl
  • kleine butternut squash (pompoen)
  • twee grote tomaten
  • bouillon blokje
  • handje vol gedroogd fruit (ik gebruikte dadels abrikozen)
  • half bouillonblokje
  • 1 eetlepel Ras en Hanout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 2 tenen knoflook
  • handje geroosterde sesamzaadjes


Hoe maak je het?


Snijd de wortel in halve schijven en pers de knoflook uit. Verhit wat olie in de tajine en bak hierin de wortel en knoflook even aan Zet het vuur zacht en laat dit 5 minuten stoeven.


Ondertussen kun je de pompoen en aardappel in hapklare blokjes snijden. Snijd ook de tomaat grof. Voeg de pompoen, tomaat, aardappels en kruiden toe aan je gerecht.  Los het blokje op in 1 dl water en giet dit ook in de tajine Laat het nu 10 minuten stoven.

Voeg het geroosterde fruit toe en laat het nog 5 à 10 minuutjes stoven tot alles gaar is.

Verkruimel tot slot de feta erover en eventueel de sesamzaadjes.



dinsdag 15 april 2014

Not so good things: Marathon Boston in memoriam

De Marathon Rotterdam zit er weer op, het is fantastisch verlopen. Een marathon die niet goed af liep, dat was de Marathon van Boston, nu een jaar geleden. Bij de aanslag kwamen 3 mensen om het leven en 260 mensen raakten gewond. Afgelopen zondag heb ik hier een aantal keer bij stil gestaan, op een of andere manier schiet (helaas) altijd de gedachte aan een aanslag door mijn hoofd bij grote mensenmassa's. Wat als iemand hier kwade bedoelingen heeft? Het is prachtig om te zien hoeveel mensen er op zo'n event af komen en ik hoop dat dit ook altijd zo zal blijven en we Boston nooit zullen herbeleven.

Op Froot vind je een prachtige en krachtige fotoreportage van de overlevenden van de  Marathon van Boston. Never give up.


maandag 14 april 2014

Good sports: 10KM in Rotterdam

Mijn blog op Rotterdamfestivals:

De ABN AMRO Marathon Rotterdam: het zit er weer op!   

maandag 14 april 2014
Time flies when you’re having fun! Yup, dat is wat ze zeggen en ik heb het weer mogen ervaren, de tijd vloog op 13 april voorbij! De 10 kilometer is werkelijk in een mum van tijd voorbij gegaan. (misschien moet ik toch eens voor een marathon gaan, dan kan ik tenminste 4 uur lang genieten). Vandaag neem ik jullie mee door die tijd op 13 april.

Voor de start
Mijn ochtend startte niet zoals een gebruikelijke zondagochtend. Voor een late hockeywedstrijd houd ik meestal een lazy Sunday met uitgebreid ontbijt in bed en voor een vroege hockeywedstrijd werk ik in no time een ontbijtje en een koffie naar binnen en zit ik binnen een half uur op de fiets. Voor een hardloopwedstrijd pak ik het een stuk rustiger aan. Ik sta op tijd op, maak een healthy ontbijtje voor mezelf, check mijn outfit, leg alles klaar.

Zo ook gisterenochtend, mijn ouders zouden om half 10 voor de deur staan. Om 8 uur ging mijn wekker, chill, rustig mijn bed uit. Ontbijtje maken met yoghurt en eigengemaakte granola, aardbeien en blueberries, kop thee ernaast. Hop douche in en mijn hardloopoutfitje aan, dat vanaf de vorige avond al op me lag te wachten. Ja hoor, ik heb weer eens te veel tijd ingecalculeerd en ik zit maar wat te Facebooken, check voor de 1000e keer of ik alles heb, loop van de bank naar de keuken en weer terug… Ah de bel! Daar zijn pap & mam! Samen met de parents nog een kop koffie en dan op naar Nicoline om samen met haar en Alexander nog even de laatste tips en tricks door te nemen en naar de start te gaan.

Het Parcours
Wooo, mensenkinderen, het lijkt wel of er ieder jaar meer mensen meedoen met dit evenement. De ABN AMRO Marathon is populairder dan ooit, in de straten rondom de Coolsingel kun je bijna over de koppen lopen. Lee schalt al door de speakers: You’ll never walk alone. Je hebt gelijk Lee, lopen doen we niet alleen! Wat een volk is er op de been, lopers, supporters, beveiligers en vrijwilligers. Goed, startvak B dit jaar, kijken of dit wat sneller op gang komt dan C vorig jaar. Niet dus, het startvak is bomvol en we kunnen er pas tegen kwart voor 11 in. Wat haat ik dit wachten, ik wil rennen, en wel nu, ik heb er zin in!


Eindelijk, BAM, het startschot! Ik hoor hem ergens in de verte. Mijn vak komt nog niet echt in beweging, het duurt even, eerst een heel stuk wandelen en een meter of 20 voor de start gaan we rennen. Ho stop, opstopping, zo snel kon het nog niet. Het is ook iedere keer hetzelfde liedje… Nou goed, we gaan weer, startlijn over, even zwaaien naar Lee Towers, runkeeper aan, eens kijken wat het doet. Weg vinden tussen de medelopers, wat is het druk op het parcours, kies het juiste pad. Nu…. Genieten met een grote G! Coolsingel over, wow, wat een mensen, joelend publiek, voel de energie! Hoek om de Blaak op! Hé pap en mam, zelfde plek als vorige keer, toppers!


Nog altijd is het vrij druk voor mijn voeten, op de Boezemweg weet ik het al, die 50 minuten kan ik wel uit mijn hoofd zetten, ik heb nog niet mijn eigen tempo kunnen vinden, het is een beetje filelopen, bij Oostplein stonden we gewoon stil en daar kan ik zoooo niet tegen! Niet chagrijnig worden houd ik mezelf voor, je loopt lekker, echt boeiend, laat die tijd los, en dat deed ik. De beats van de Brass Band komen op me af, ik laat de tijd los, heerlijk die vrolijkheid. Mijn oordopjes bungelen de helft van de tijd gewoon op mijn shirt, ik heb ze amper nodig!

Zo en dan zijn we alweer bij de Kralingse Plas, het publiek wordt minder gemêleerd en de blikjes Fernandes worden ingeruild voor glaasjes prosecco en ranja in de hand. De studenten zijn brak uit hun huizen gekropen en staan in hun pyjama’s, jaartruien en Uggs hun dispuuts-/club- of huisgenootjes aan te moedigen. Jaaa daar zijn die van mij ook, mijn dispuutsgenoten van Callisto, heel stoer in hun knalrode Marathon Crew jacks met water en sponsen. Iets vroeger in het parcours dan ik had verwacht, maar ze hebben me gezien!

Op naar de Oudedijk, weer even zwaaien naar een vriendinnetje aan de kant en dan op naar wel heel bekend terrein, mijn eigen huissie! Dit stuk ken ik maar al te goed, het verraderlijke vals plat op de Oostzeedijk Beneden, ik haat het, ’s ochtends op de fiets ben ik al niet blij, laat staan als je er al 7 KM op hebt zitten…. Niet getreurd we zijn er alweer bijna en ik blijf me verbazen, ongekend veel mensen komen hier op af, en wat vind ik het leuk!
Ik loop op best een aardig schema, vanaf Oostplein kreeg ik meer ruimte en ben ik weer wat gaan versnellen, zou mijn tijd dan toch nog lukken? Ik besluit mijn tijd aan te gaan vallen en ben nog wat harder gaan lopen. Vanaf Blaak is de bekende ‘je bent er bijna’-vibe weer volop aanwezig en dan…..Ja de Coolsingel, wat moet ik er van zeggen, fantastisch, rijen dik staan de supporters. De stem galmt weer door de speaker om de lopers aan te moedigen en iedereen juicht en ik juich vrolijk mee. Ik speur of ik mijn ouders en vriendinnetjes zie, maar ik kan ze niet vinden. Dan zet ik toch nog maar even een eindsprintje in en ga met een smile van oor tot oor over de finish.

Na de streep

Wooooowwww ik wil volgend jaar weer. Ik voel me niet eens echt heel moe of zou het komen door de kick die het lopen weer geeft? De blije gezichten en omhelzingen van mijn medelopers? En yeah weer een medaille erbij! Jeeeeh daar zijn Alexander en Nicoline en mijn supporters, so sweet mama heeft zelfs bloemen voor me meegenomen! Wat is er leuker dan trotse ouders?


Mijn tijd? 51.28, behoorlijk netjes vind ik zelf! Heeeeel stiekem baal ik een klein beetje dat ik die 50 niet heb kunnen halen, maar dat is de fanaticus in mijzelf…. Ohja en die verzwikte enkel? Geen last van gehad, heeft de looprust dan toch zoveel goeds gedaan of was het de adrenaline waardoor ik niks voelde? Ik weet het niet, maar wat ik wel weet: Ik kan met opgeheven hoofd naar de hockey voor een after-marathon-feestje, dat heb ik wel verdiend!

De ABN AMRO Marathon Rotterdam zit er alweer op, tot volgend jaar!

Good food: homemade Granola

Meestal eet ik gewoon heel Hollands een boterham als ontbijt. Behalve als ik weer eens te laat mijn bed uit ben gekomen, dan graai ik een krentenbol mee en eet ik die in de metro op. Soms heb ik wel eens zin in wat anders, toen kwam ik dit recept tegen voor granola, uuuhhhh granola? Ja en soort gezonde mix van ontbijtgranen, noten en specerijen. Heerlijk met yoghurt en vers fruit!


Wat heb je nodig?

  • 3 kopjes havervlokken (kan het ook mengen met quinoavlokken)
  • 1 ½ kopje ongezouten noten (amandel, pecan, walnoten)
  • 1 kopje kleingemaakte kokosblokjes (te koop op de markt)
  • 2 el lijnzaad
  • ½ kopje honing
  • ¼ kopje zonnebloemolie
  • snufje zout 
  • snufje kaneel

Hoe bereid je het?


Meng alle ingrediënten in een grote kom en meng goed. Spreid het mengsel uit op een grote, met bakpapier belegde bakplaat en bak 35 minuten in een voorverwarmde oven ( 160 graden). Roer in het begin een paar keer door (als je dat niet doet, krijg je klonten, maar sommige mensen vinden dat juist fijn).
   
Laat afkoelen en bewaar in een luchtdichte bak.